• Snoei voor leven!

   

  In de jonge scheuten van de Taxus baccata, zit de scheikundige stof 10-deacyl-baccatine, welke gebruikt wordt als basisbestand voor een geneesmiddel dat kankerremmend werkt bij onder meer eierstok, baarmoeder, borst, maag en longkanker. Een vierde van alle kankergevallen wordt behandeld met geneesmiddelen op basis van Taxus. Alleen: voor een kilo basisstof heb je wel twaalf ton snoeisel nodig. We moeten dus met z’n allen Snoeien tegen Kanker!

  Bij de aanleg en herinrichting van bedrijfs- en particuliere tuinen wordt vaak taxus toegepast, zoals taxushagen en solitaire taxusstruiken. De meest toegepaste soort is Taxus baccata, in de volksmond venijnboom genoemd. Om een mooie en strakke haag te behouden moeten deze hagen en struiken elk jaar, minimaal één keer gesnoeid worden in de periode eind juni- begin juli. Dit geldt tevens voor alle Taxus planten op onze kwekerij. Hiervoor hebben wij ook dit jaar weer contact gezocht met de firma Stolk Medicinal Plants om het snoeiafval weer te kunnen aanbieden. Stolk is in geheel Europa de grootste logistiek partner voor de inzameling van het snoeisel van Taxus baccata. Landelijk coördineren zij de inzamelingen per regio. Vervolgens wordt het snoeisel door Stolk Medicinal Plants snel verwerkt voor toepassing in de medicijnen. Het snoeisel moet binnen 24 uur nadat het gesnoeid is, daar verwerkt zijn, anders gaan de werkzame stoffen verloren. Ook moet het snoeisel droog en schoon zijn, raadzaam is dan ook om het op te vangen op zeil.

  De inzameling van taxus snoeisel voor de actie ‘Snoei voor leven’ is in 2017 op vrijdag 23 juni en zaterdag 24 juni en een weekend later op vrijdag 30 juni en zaterdag 1 juli.

  Kijk op de website www.snoeivoorleven.nl voor actuele informatie!

  In 2016 hebben we in 4 dagen tijd maar liefst 20.000 kilo snoeisel ingezameld. Een fantastisch resultaat! Voor elke kilo ingezameld snoeisel, wordt aan ons een vergoeding gegeven welke afhankelijk is van de totale hoeveelheid die ingeleverd is. Daardoor konden wij ook nog een donatie van € 10.000 doen aan KiKa. Daarmee steunen wij samen met u de strijd tegen kinderkanker!

  Wilt u zeker weten dat uw waardevolle taxussnoeisel ook goed terecht komt en steunt u ons? Kijk dan op de website www.snoeivoorleven.nl voor actuele informatie. U mag ook contact opnemen met ons via telefoonnummer 0544-372515 of via email: info@vanooijentuinen.nl. Wij geven u dan verdere informatie over de voorwaarden en snoei-instructies. Opbrengsten komen volledig ten goede aan KIKA.

  Klik hier voor de informatiefolder.

  Meer informatie / meest gestelde vragen? Klik hier voor de voorwaarden.